Schuldvrij.jouwweb.nl

Hoe ontstaan schulden?

Mensen zonder schulden hebben vaak een verkeerd beeld van mensen met schulden. Vaak wordt aangenomen dat dit hun eigen schuld is. Ze zouden bijvoorbeeld teveel leningen zijn aangegaan voor luxe producten zoals een nieuwe auto of tv. Ook wordt gedacht aan bestellingen op afbetaling zoals bij de Wehkamp. Teveel leningen kun je uiteindelijk niet meer afbetalen, al helemaal niet als er een kleine tegenslag komt. Maar bij maar een klein deel van de mensen met schulden zijn ze zelf geheel verwijtbaar. Het grootste deel van de mensen met schulden kan hier juist vrij weinig aandoen! Hoe ontstaan schulden?

Oorzaak

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor iemand in de schulden komt. Vaak kan iemand hier niks aan doen, terwijl veel mensen wel op mensen met schulden neerkijken. Maar onthoud, iedereen kan in een situatie terecht komen waardoor je je vaste lasten niet meer kan betalen!

Werkloos

Er zijn in Nederland een half miljoen werklozen, de verwachting is dat dit aantal in 2012 nog licht oploopt. Het is verschrikkelijk om je baan te moeten verliezen. Opeens zit je thuis en maak je geen deel meer uit van de werkende maatschappij. Afhankelijk van je arbeidsverleden krijg je nog wel een ww-uitkering, maar dit is maar 70 procent van je laatstverdiende loon. Je gaat er financieel dus altijd op achteruit. Maar wanneer je ww-uitkering stopt en je hebt nog geen nieuwe baan, dan kom je in de bijstand. De bijstand is absoluut geen vetpot en veel mensen kunnen er niet rond van komen. Rekeningen kunnen niet meer betaald worden en schulden zullen oplopen.

Scheiding

Een andere oorzaak van schulden kan een scheiding zijn. Een scheiding kost altijd geld. Eén huishouden moet opeens twee huishoudens worden. Bezittingen en leningen moeten worden verdeeld, maar het opbouwen van een nieuw leven kost altijd geld. Vooral mensen met een koophuis komen in de problemen. De meeste mensen kunnen het niet opbrengen om in hun eentje de hypotheek te betalen, de woning zal dus verkocht moeten worden. Wanneer je minder geld krijgt voor je huis dan de waarde van je hypotheek, dan is een schuld geboren!

Problemen op de woningmarkt

De woningmarkt zit helemaal dicht. Er worden al maanden fors minder huizen verkocht dan andere jaren. Sommige mensen moeten gedwongen hun huis verkopen door bijvoorbeeld werkloosheid of scheiding. Wanneer je je huis met verlies verkoopt, dan houd je een restschuld over. Andere mensen raken hun huis maar niet kwijt, terwijl de vaste lasten wel doorlopen. Zeker mensen die al wel een nieuw huis hebben gekocht komen in de problemen. Uiteindelijk kunnen ze alle lasten niet meer betalen waardoor ze schulden zullen maken.